Τα αστέρια της "Λεωφόρου της δόξας" !

Απόκτησε και εσύ το αστέρι σου, στην "Λεωφόρο της Δόξας" της ανακύκλωσης στην Σύρο, προσφέροντας έναν κάδο ανακύκλωσης στον ΧΥΤΑ του νησιού μας, με το ποσό των 40€ !
Τα πρώτα αστέρια είναι ήδη εδώ !

17/6/09

Ανακύκλωση και Εθελοντισμός

Την περασμένη Πέμπτη 11 Ιουνίου, όπως είχαμε αναγγείλει, ο Φορέας Διαχείρισης ξεκίνησε την τοποθέτηση των κάδων για

  • Χαρτί
  • Χαρτόνι
  • Γυαλί
  • Πλαστικό
  • Αλουμίνιο
  • Μεταλλικές συσκευασίες
  • Μεικτές συσκευασίες (τετραπάκ κλπ.)

Τοποθετήθηκαν αρχικά 15 κάδοι σε 5 τριάδες, στα εξής σημεία της Ερμούπολης και του Μάννα:
α) Μάννα, εκκλησία, στο γνωστό σημείο που έκανε τη συλλογή των ανακυκλώσιμων μέχρι σήμερα ο Παπαντώνης
β) Σ/Μ Μαρινόπουλος, δημοτικός χώρος στάθμευσης, δίπλα στη στάση του λεωφορείουγ)
γ) Φρερ, δημοτικό σχολείο, δίπλα στο μεγάλο άσπρο δημοτικό κοντέινερ των κοινών σκουπιδιών
δ) Τρεις Ιεράρχες, ακριβώς στη γωνία του ορφανοτροφείου (που στεγάζει σήμερα προσωρινά το 3ο δημοτικό σχολείο)
ε) Δόξα, πίσω από την παιδική χαρά, δίπλα και πάλι στη στάση του λεωφορείου

Αυτά είναι τα πέντε πρώτα σημεία. Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμώ ότι θα τοποθετήσουμε 30 κάδους σε 10 πρόσθετα σημεία. Σταδιακά, ως τα μέσα Ιουλίου, θα έχουν τοποθετηθεί οι κάδοι και στα 50 σημεία του νησιού που έχουν προβλεφθεί. Έκανα μια μικρή βόλτα από όλους τους κάδους σήμερα Παρασκευή και με χαρά διαπίστωσα ότι είχαν ήδη (σε 24 ώρες!) αρκετά υλικά μέσα, ως επί το πλείστον (θα έλεγα κατά 99%!) σωστά. Ελάχιστα λάθη ή σκουπιδάκια (που λίγο πολύ είναι αναμενόμενο να υπάρξουν).



Όμως: Καθώς οι κάδοι θα αυξάνουν και περισσότερος κόσμος θα έχει πρόσβαση σε αυτούς, είναι αρκετά πιθανό (και επίφοβο) να ξεκινήσουν και οι «επιμολύνσεις» από λανθασμένα υλικά, ή και κοινά σκουπίδια (αν και εύχομαι να μην το δω, αυτό το δεύτερο).


Το μόνο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να κερδίσουμε εξαρχής τη «μάχη» (αν μου επιτρέπετε τον όρο) για σωστή και ποιοτική ανακύκλωση, είναι η ενημέρωση και η «πίεση» προς τους κατοίκους του νησιού. Έχουμε τυπώσει ένα πολύ καλό τρίπτυχο. Ακόμα, το προηγούμενο μέιλ είχε μεγάλη απήχηση, ενώ υποβοηθητικά ήταν και δύο άρθρα της Κοινής Γνώμης, Πέμπτη και Παρασκευή. Επίσης, στα πέντε πρώτα σημεία που μπήκαν κάδοι, με ένα φίλο εθελοντή πήγαμε πόρτα πόρτα σε δεκάδες σπίτια, μοιράσαμε φυλλάδια και κάναμε προφορική ενημέρωση. Είναι κάτι πολύ χρονοβόρο, κάθε σπίτι ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να απαιτεί και 3-5 λεπτά. Δεν μπορεί να το κάνουν κάθε φορά 1-2 άτομα.



Για το λόγο αυτό, καλώ τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν εθελοντές για να «μοιραστούμε» τη δουλειά.Τι «καθήκοντα» θα έχει ο εθελοντής:


  • Θα ενημερώνει πόρτα πόρτα τον κόσμο, στις γειτονιές και οικισμούς που μπαίνουν οι κάδοι (μια φορά θα γίνει αυτό σε κάθε γειτονιά, την ημέρα της τοποθέτησης)
  • Θα «υιοθετεί» και θα έχει υπό την εποπτεία και φροντίδα του ένα σημείο ανακύκλωσης, μια τριάδα κάδων (φυσικά κάπου κοντά στο σπίτι του). Θα παρακολουθεί τους κάδους, στην αρχή πιο τακτικά, θα παροτρύνει τους γείτονες, θα φροντίζει να ενημερώνει όποιον κάνει λανθασμένη χρήση, θα ενημερώνει το Φορέα όταν ένας κάδος κοντεύει να γεμίσει, τέτοια πράγματα
  • Πολύ χρήσιμο ακόμα θα ήταν να διοργανώσει μικρές συγκεντρώσεις στο σπίτι, στην αυλή, στο χώρο εργασίας, όπου θα μπορούσε να γίνει ενημέρωση από πρώτο χέρι (αυτή όπως έχω διαπιστώσει έχει και τη μεγαλύτερη αξία) σε πέντε, δέκα άτομα, γείτονες, συναδέλφους κλπ. Μην φανταστείτε ότι μιλάω για πολυπληθείς «επίσημες» συγκεντρώσεις...

Η προσφορά κάθε εθελοντή στο χρόνο που μπορεί να διαθέσει, άλλος μια ώρα τη βδομάδα, άλλος δυο, άλλος λιγότερο, θα είναι πραγματικά ανεκτίμητη.



Όποιος λοιπόν θέλει, ας το δηλώσει!



Φιλικά
Νίκος Αλμπανόπουλος (nikalban@mou.gr)



Τηλεφωνικό κέντρο Φορέα Διαχείρισης: 2281361057
Ιστοσελίδα: http://www.syrosrecycle.gr/
E-mail: info@syrosrecycle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην ΑΡΧΗ